Známe to všichni. Naši oblíbenou značku granulí, nazvěme ji třeba Angličan (bystřejší pochopí), bezproblémově seženete ve zverimexu ve Vašem městě. Vy ji tam ale nekupujete. Jste přeci moudrý spotřebitel, který ví, že ji lze sehnat na několika velkých e-shopech mnohem levněji. Granule si tedy objednáte tam. Jako bonus navíc dostanete dopravu zdarma a ušetřené peníze utratíte třeba za pamlsky. Skutečně jste na tom vydělali? Pojďme si společně ukázat, že i opak může být pravdou.

Velké e-shopy tyto granule (a nejen Angličana) nakupují přímo od výrobce. Jejich nákup probíhá v takovém měřítku, že jsou e-shopy schopny požadovat a následně obdržet velké množstevní slevy. U velkoobchodního nákupu od dodavatele je takřka běžnou praxí, že si obchodník kupuje zboží tzv. „na fakturu“. Ne každý je ekonom nebo podnikatel, proto si to přibližme. Při tomto druhu distribuce proplácí obchodník svůj závazek výrobci až zpětně se splatností až několika týdnů. Všimli jste si například, proč lokální zemědělci neradi zásobují supermarkety? Možná vás důvod už napadá. I oni nakupují přímo od výrobce (tedy pěstitele) a využívají možnost oddálení platby. Farmář tedy dodá své zboží a na jeho proplacení si pěknou chvíli počká. Kde tedy sežene prostředky na další osev a například pohonné hmoty, aby mohl ihned zasít novou várku? Otázku nechme otevřenou.

Zpět k tématu. Výrobce granulí tedy z velké části rozprodá své výrobky těmto velikánům, protože mu zaručují stabilní, pravidelný a velký odběr. Nastává ale stejný problém. V případě, že velkoodběratelé uskuteční od výrobce velký nákup, musí pozastavit svou výrobu do doby, dokud nebude mít opět prostředky vůbec vyrábět. Nezdá se Vám tento systém poměrně nestabilní? Výpadek ze strany výrobce znamená nedodání zboží a snížení zisku e-shopu, naopak přerušení odběru od výrobce znamená pro výrobce silný ekonomický otřes.

Vraťme se ke zmíněnému zverimexu ve vašem městě. Pravděpodobně se jedná o malého podnikatele, který je zásobován takzvaným B2B systémem. V praxi to znamená to, že mezi ním a výrobcem stojí ještě jeden subjekt – prostředník – velkoobchod. Protože velkoobchody neprodávají své zboží zákazníkům, ale firmám, které jej následně prodávají, většinou od výrobců nenakupují na faktury s dlouhou splatností. Naopak. Na velkoobchodech je závislá velká část podnikatelů, tudíž si nemohou dovolit, aby na ně zboží od výrobce nezbylo. Platí za něj tedy dokonce ještě v předstihu, aby měly jistou dodávku a následnou distribuci svým partnerům, mezi které patří i zverimex ve vašem městě. Nevěříte přece, že by měl pan Novák ze zverimexu „Pejsek a Kočička“ smlouvu přímo s výrobcem Angličana, aby pro něj vyráběl a dovážel 10 pytlů týdně, které ve svém obchůdku prodá.

Společně jsme tedy zjistili, že vás pan Novák vyšší cenou na svých produktech neokrádá. V ceně je samozřejmě započtena provize velkoobchodu, distribuce, nájem prostor, personál a podobně, co e-shopy řeší jen omezeně a v objemu prodaného zboží jsou tyto fixní náklady de facto zcela rozpuštěny. A nebo ne?

Ani e-shopy nejsou totiž tak bohaté, jak se mohou jevit. Mohou sice prodávat stovky tisíc pytlů Angličana měsíčně, ale to jim může být v některých případech spíše na škodu. Aby se vyrovnali konkurenci – panu Novákovi, ale především jiným e-shopům prodávající Angličana, drží své ceny velmi nízko. Velmi často se stává, aby se e-shop prosadil, že prodávají granule za tzv. „dumpingovou“ cenu. Jednoduše řečeno – prodávají je levněji, než je vůbec zakoupili. Proč by to měli dělat? Doufají, že ušetřené peníze u nich utratíte jinak. Předražené pamlsky, hračky, vitamíny… A pomalu se dostáváte na útratu, kterou byste nechali u pana Nováka. Je však možné, že nakupujete pouze granule a žádný jiný doplňkový sortiment. Jste ale menšina. Proč? Kdybyste nakupovali pouze dumpingové granule, obchod by se brzy dostal do ztráty. Razantně by tedy omezil odběr od výrobce. Výrobce však musí suroviny z něčeho zaplatit, proto zmenšený odběr e-shopu znepříjemní vyšší cenou za pytel granulí. Granule tedy následně zdraží i e-shop. To se zákazníkům však již líbit nebude, byli zvyklí na mnohem nižší ceny. Rozhodnou se tedy přejít na jiný e-shop s jinou dominantní značkou. Tato migrace může přivést na mizinu nejen původní e-shop, ale dokonce zcela vyřadit z trhu výrobce Angličana. Počítejme tedy s variantou, že jste e-shop podpořili i nákupem doplňkového sortimentu.

Jsme na tom tedy cenově stejně. Proč bychom tedy měli pana Nováka podpořit svým nákupem? Velké e-shopy jsou většinou součástí zahraničního holdingu. Jejich případné zisky tedy nezůstávají na území našeho státu, ale podporují ekonomiku například Německa. Mimo jiné akční dopravou zdarma dochází k obrovskému tlaku na dopravce. Jejich zaměstnanci se v posledních dnech bouří. Jsou nespokojení. Práce přibývá, balíky jsou stále plnější, těžší a větší. Bydlíte v 5. patře bez výtahu, ale máte objednaný balík do ruky. Super, balíkář ho donese. Zkusme si představit situaci, že by balíkáři vyhlásili stávku. Granule z Vašeho oblíbeného e-shopu se k Vám zkrátka nedostanou. Vydáte se tedy k panu Novákovi s cílem pro jednou nakoupit u něj. Máte však smůlu. Pan Novák během vašeho čtení stihl ukončit živnost. Neuživil se, prodeje měl kvůli e-shopům podrážející klasické ceny nízké. Zbytek příběhu necháme na vaší fantazii.

V tomto článku jsme se vám pokusili poodkrýt fakt, že nákupem u obchodníka, který prodává zboží za klasické ceny nutně nemusíte prodělat. Krom toho, že nákupem u pana Nováka nepodpoříte jen jeho, ale také Vaše město (někde své vydělané peníze opět utratí), podpoříte také velkoobchod, který zajistí fakt, že se podobný kolaps jako u velkého e-shopu nestane.

Závěrem bychom vám rádi popřáli chladnou hlavu, racionální mysl – a co především – mnoho šťastných chvil s Vaším čtyřnohým miláčkem.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Naše prodejny:

Karlovy Vary
Vítězná 9

Chodov
Rooseveltova 834

Cheb
Svobody 6

Call Now Button